Възможно ли е музиката да направи децата по-дисциплинирани, по-креативни, да възпита търпението и самочувствието им, да ги направи по-самостоятелни? Може ли тя да е разрешението на проблеми с дисциплината и как би могла да подобри успеха в училище?

Пиано – индивидуално, два пъти седмично  – повече информация за обучението /часове, преподавател и т.н./

Силата на музиката – над пианото стоят гениални умове

Свиренето на пиано и музиката му забавляват, отпускат сетивата, успокояват, насърчават концентрацията, стимулират ума, подобряват паметта, координацията, намаляват стреса и насърчават цялостното здраве, както при възрастните, така и при децата.
Много родители, които вземат решение да запишат децата си на уроци по пиано осъзнават добре, че то е не просто музикален инструмент, а средство, което възпитава определен интелект и чувствителност.
Децата, които посещават уроци по пиано от ранна възраст, демонстрират по-добро самочувствие, общуват по-лесно, участват по-активно в различни спортни и други дейности. А това също е позитив, който трябва да бъде отчетен: когато едно дете е отдадено на интелектуални или спортни занимания, а не на бездействие и видеоигри, ползите за здравето и развитието са безценни! Отдадеността, самодисциплината и решителността, които изисква пианото, карат децата да осъзнаят по-добре процеса на обучение, а този модел се пренася в училище и в реалния живот.

 Концентрацията

Свиренето на пиано или друг музикален инструмент оказва положително влияние и стимулира онези части от мозъка, които контролират речта, паметта и фините двигателни умения .

Ранното обучение на пиано благоприятства развитието на невронни вериги в мозъка и стимулира концентрацията. Независимо дали става дума за 5 – или 50-годишна възраст, способността за пълна концентрация отключва всички интелектуални способности. Тя е средството, с което се  мобилизират всички наши умствени и физически възможности и когато са насочени към едно  конкретно действие, те му придават завършеност и висота.

 По-добър контрол над тялото

Ползите от музицирането върху това, което се нарича психомоторна активност са много: съвършена координираност на крайниците, ръцете и пръстите, общ контрол над тялото и дишането, познаване на вокалните способности и т.н.

 Развитие на слуховата сетивност

Пианото развива сетивността по отношение на тоналности, паузи, музикални акорди. Това от своя страна дава волност на въображението и способността за интерпретация. И най-важното – насърчава слуха: слушането е от съществено значение, тъй като без него музикалното изразяване е невъзможно.

 Израз на емоциите

“Музиката започва там, където силата на думите спре.” (Ричард Вагнер)

Всяко дете, което овладява пианото или друг инструмент, открива универсален език, чрез който е възможно да изрази и сподели с другите своите емоции – от най-нежните, до най-силните. Този език не може да се възпроизведе с думи. Той намира израз само в музикалните акорди.

 Критично мислене

Свиренето на пиано и слушането на музика развиват критичното мислене и самооценка. Стремежът към съвършенство и коригиране на грешките подобряват самокритичните способности на детето, което е ценно качество във всяка една област.

 Подобряване на аналитичните умения

Разбирането за това как се разгръща едно произведение, как е структурирано, каква е последователността му, насърчават аналитичното мислене. С времето детето придобива аналитични рефлекси, които би могло да приложи и в други области.

 Собствен художествен стил

Чрез емоционалното свързване с това, което свири, детският ум развива своя собствена представа за художественост. Колкото повече възпроизвежда произведенията от различни стилове и периоди и разширява теоретичните си познания, толкова по-силно и ясно детето ще формира своя личен вкус.

 Творчески потенциал

Творческото мислене е градивното начало. Децата, които свирят на пиано или друг инструмент, ще се научат да измислят, импровизират, композират и да изразяват свободно своите музикални настроения.

 Постоянство

Пианото, както и всяка дейност, изискват постоянство и отдаденост. За да има успех, нужно е постоянство. То е ключът към успеха в живота.